Kako zaštititi kosu od termičkih oštećenja

Sušenje kose proces je koji, osim ljeti, nikako ne možemo izbjeći, a nepravilnim korištenjem sušila vlasi se itekako mogu uništiti. Osim sušila, neprijatelji kose su i pegle te uvijači (figara) za kojima sve više žena poseže kako bi same napravile frizuru. U tom slučaju potrebno je nanijeti sprej ili kremu koja će vlasi zaštititi, a čija se formula pod utjecajem visokih temperatura aktivira te na taj način ujedno djeluje i hranjivo. No, ukoliko, kad je riječ o ravnanju kose, svoju kosu isključivo prepuštate rukama stručnjaka, studio Evelin preporuča vam L’Oreal Steampod tretman, koji u sinergiji s profesionalnim preparatima iz istoimene linije, pruža glatku, ravnu i sjajnu kosu. Za to su zaslužni sastojci koje preparati sadrže, Pro-keratin i ceramide koji pomažu u obnavljanju vlakna i pružaju zaštitu od oštećenja izazvanih zaglađivanjem. Para je također ključna za ovaj tretman jer djeluje kao pokretač koji prenosi aktivne sastojke duboko unutar vlasi. Ako muku mučite s već uništenom kosom bilo bi dobro da posjetite frizera koji će vam dijagnosticirat ‘ozbiljnost’ oštećenosti i dali je vlasi, osim radikalnim rezovima, moguće spasiti. U akciji ‘spašavanja’ veliki su junaci preparati na bazi keratina koji imaju moć obnoviti vlakna, ukoliko naravno nisu nepovratno uništena.

A zagovornici poslovice, da je bolje spriječiti nego liječiti, je i frizerski studio Evelin, koji donosi pet savjeta na koji način zaštititi kosu od termičkih oštećenja te kojim ju preparatima njegovati:

  1. kosa se suši sušilom s udaljenostiod 30 do 40 cm.
  2. prije termičke ‘obrade’ na kosu se obavezno mora nanijeti krema za zaštitu - Kerastase Nectar Thermique, Chroma Thermique ili Ciment Thermique ovisno o tome da li je kosa suha, oštećena ili nema sjaja - čiji se sastojci aktiviraju pod utjecajem topline sušila, pegle ili figara.
  3. temperatura sušila ne smije biti viša od 230 C, a temperatura pegle mora biti  između 140 C i 230 C  jer je dokazano da nakon 230 C vlasi- pucaju.
  4. prilikom stiliziranja kose preporučuje se maksimalno tri puta proći po pramenu s peglom zagrijanom na 180 C,  a NIKAKO jednom na 230 C što većina žena i radi jer je takav način brži i jednostavniji. Kosa se obavezno mora u potpunosti osušiti prije oblikovanja peglom ili figarom.
  5. ako se kosa potpuno termički uništi nema joj spasa. Uništeni dio morat će se odrezati. No, ako je samo djelomično strukturno oštećena onda će joj pomoći tretmani na bazi keratina poput L’Oreal Steampod-a ili Kerastase Resistance rituala.

 

 

 


Fotogalerija